„T” tűzön sül a nyúl, mellette jól elfér a másik szárban a Mátrai sütődiszkosz

Tűztípusok – „T” tűz és Hosszú tűz

„T” tűz

Az úgynevezett „T” tűzet nyársas sütésnél használjuk, no, nem a nyárson való szalonnasütésre kell gondolni, hanem egy egész állat nyárson való megsütésére. Elkészítési módja egyszerű, nincs más dolgunk, mint egy „T” betűt formázó ~20cm széles és ~10cm mély formát megásni. A „T” betű szára lesz, az a rész ahol a parazsat készítjük, a kalapja pedig ahol a nyárson forgatva sül a hús. Erre azért van szükség, mert ha közvetlenül a tűzön és nem a parázson sütnénk a húst, a külseje megégne, mielőtt a belseje átsül. Egy bot darabbal tudjuk a szárából átforgatni a kalapba a nagyobb méretű parázsló darabokat. Természetesen a hús forgatásához szükségünk lesz még két villás ágra, valamint egy a „T” betű kalapján átnyúló nem mérgező fából vágott ágra, amire a sütni való húst tudjuk rögzíteni.

Hosszú tűz Forrás: http://paulkirtley.co.uk

Hosszú tűz

A menedékekkel foglalkozó cikkünkben már említésre került a hosszú tűz, ennek lényege nem más, mint az, hogy a fentebb említett tűztípusokkal ellentétben nem egy kisméretű helyre összpontosul a tűz melege, hanem a tűz kialakítása miatt akár egész testünket is melegíteti éjszaka, hiszen azzal párhuzamosan helyezzük el. Több féle képen is elkészíthető, a legegyszerűbb, ha van két hasonló átmérőjű farönkünk (vagy egy vastag rönk, amit kettéhasítunk), amiből az egyiket ~1,5m-re a menedékünktől több cölöppel is rögzítünk, hogy ne tudjon elgurulni. Ennek a farönknek a tetejére terítjük az izzó parazsat, majd pedig száraz, véknyabb tüzelőt teszünk rá, végül az egészre rátesszük a következő rönköt. Az izzó parázs ebben az esetben egyszerre kezdi el kiégetni az alsó és a felső rönköket is, mivel hosszan van szétterítve ezért a tűz által adott meleg nem egy pontra összpontosul, hanem a tűzzel merőlegesen fejti ki hatását. A tűz hatásfokát a menedékkel átellenes irányban emelet hő visszaverő fallal tudjuk növelni.

Juhász Ákos és Heim Tankréd

Megjelent a Kaliber Különszám 2017 Ősz (31.) magazinban.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás