Túlélés – Élelmiszer

Előző cikkeinkben is állandó jelleggel megjelent az úgynevezett hármas szabály. Aki esetleg még mindig nem tudná fejből: 3 perc levegő nélkül, 3 nap víz nélkül, 3 hét táplálék nélkül. Ezen cikkünkben igyekszünk a legegyszerűbb táplálékszerzési és elkészítési lehetőségeket bemutatni.

Miért fontos az evés?

Bagatell kérdésnek tűnik, hiszen mondhatjuk, hogy mindenki számára nyilvánvaló a válasz, hogy ha nem eszünk a testünk nem jut energiához, e nélkül pedig egy idő után a szervezetünk működése leáll. Ellenben az sem mindegy, hogy milyen jellegű és mekkora kalóriatartalmú táplálékot veszünk magunkhoz. Egy felnőtt férfi napi kalória szükséglete, ha könnyű fizikai munkát végez 2800-3200 kCal között mozog, amikor pedig esős időben próbál az ember átfagyva tüzet gyújtani vagy menedéket építeni akkor a test még ennél is több kalóriát éget el, ezzel együtt pedig a beviendő kalória mennyisége is arányosan nő. Egy valós túlélési szituációban a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a megfelelő mennyiségű kalória bevitelére nagyon csekély az esély.

Energiaforrások a fehérje, a zsír és a szénhidrát.

Ilyen helyzetekben a sokak által csak „háborús vésztartaléknak” csúfolt úszógumi igencsak jól jöhet, de ez is csak a zsírt tudja pótolni az energiaforrások közül, azt viszont sokan elfelejtik, hogy az éhezés során az szervezet saját magát éli fel. Fehérjét például az izmok fokozatos lebontásával tud visszaforgatni, szénhidrátot és vitaminokat szinte egyáltalán nem tud a szervezetünk a belső forrásaiból előállítani. Szintén ilyen a glükóz is, ami nélkülözhetetlen az agy megfelelő működéséhez is. Ideig, óráig a szervezetünk elő tud állítani a májban és az izmokban tárolt glikogén lebontásával, majd pedig az aminosavaknak az átalakításából kezdi fedezni, viszont utána a vércukor szintünket a testünk már nem tudja fenntartani.
A hosszú távú éhezés hatására csökken a test zsír és izomszöveteinek mennyisége, az immunrendszer védekező képessége romlik, csökken a vérnyomás, aminek hatására az agy nem kap megfelelő mennyiségű vért. A fentiek tükrében azt hiszem mindenki számára egyértelmű, hogy ennünk kell.

Juhász Ákos és Heim Tankréd

Megjelent a Kaliber Különszám 2017 Tél (32.) magazinban.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás