Evőeszközkészletek (kanálgépek) összehasonlító vizsgálata

Iskolánk kadétjai egy tanóra során megvizsgálhatták és összehasonlíthatták méret, súly, kapacitás szempontjából is a honvédségi és más katonai jellegű evőeszköz készleteket, avagy kanálgépeket. Ez az eszköz nem csak katonák, hanem turisták és kollégisták köreiben is közkedvelt. Praktikus és könnyen kezelhető, mely akár kis helyen is elfér. Felépítése legtöbb esetben mindössze kanálból és villából áll, viszont a modernizációnak köszönhetően késsel és konzervnyitóval lett ellátva, egyes korszerűbb darabok pedig akár csavarkulccsal is. Anyaga rozsdamentes acélból, alumíniumból, titánból és mára már műanyagból is készül. A magyar honvédségi a legmasszívabb, és a legnagyobb kapacitású, ugyanakkor kapacitás és súly arányban a leghatékonyabb a titánból készült spork bizonyult. Súly és kapacitás arány változó pl.: súly: 42g , kapacitás: 12g ez kevésbé kedvező és hasznos, viszont van olyan kanálgép melynek súlya: 18g , s kapacitása 18g szintén. A történészek úgy gondolják, hogy Krisztus előtt 1200-ban már biztosan használtak kanalat,, a Római Birodalom katonáinak is volt kompakt evőeszközkészlete, viszont a mai honvédségi kanálgépet 1965-ben rendszeresítették a mai napig szinte változatlan formában.
Farkas Karina, 10/b osztályos kadét,
Fotó: Szép Gergely Benedek 12/b osztályos média szakos tanuló
Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium, Kiskunmajsa, 2022. október

Fotójegyzék:
1. eredeti MN kanálgép
2. módosított MN kanálgép
3. „aliexpress” kanálgép klón
4. tereptarka tokos piacos kanálgép klón
5. Spork multitool
6. Titán spork
7. karabineres mini spork
8. összecsukható mini kanálvilla
9. kulcskarika kiskanál
10. csoportkép

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás