Tűztípusok – Tipi tűz és a Csillag vagy Pásztor tűz

Tipi tűz (Piramis tűz)

A Tipi tűz (néha tévesen Piramis tűznek is hívják) a legelterjedtebb tűztípus, szinte mindenki ismeri és mindenki használta már legalább egyszer az életében. Tipi tüzet rakunk, általában amikor szalonnát sütünk, vagy bográcsozunk. Hogy miért? Ez jó kérdés, de valószínűleg sosem fog kiderülni. Elkészítési módja a következő: száraz vékony fából egy gúlát rakunk. Mondhatjuk azt is, hogy sokak számára ez az első kihívás, ha sehogy sem akar a gúla megmaradni, szúrjunk egy hosszabb fát a földbe és támasszuk ehhez a többi ágat. Ügyeljünk arra, hogy hagyjunk, egy nyílást az oldalán ahonnan be tudjuk gyújtani, illetve a gyújtóst be tudjuk rakni amennyiben nem a köré kezdtük el felépíteni a gúlát. Sok tűzifát igénylő, gyorsan égő tűztípus.

Csillag tűz Forrás: thehomesteadsurvival.com

Csillag vagy Pásztor tűz

Csillag vagy Pásztor tűz szintén egy sokat látott tűztípus, leggyakrabban a western filmekben találkozhatunk velük, ahol a főhős, vagy a gaz bandita és csapata egy csillag tűz köré gyűlve vészel át a hideg éjszakát. Magát a tűztípust akkor használjuk, amikor kevés tüzelő anyag áll rendelkezésünkre illetve pl. főzéskor, ha szabályozni szeretnénk a tűz intenzitását. Gyújtunk például egy tipi tüzet, majd pedig a tűz széléhez rönköket rakunk úgy, hogy a rönk egyik vége bele ér a tűzbe. A rönköket kívülről tudjuk a tűzbe tolni, ezzel is tudjuk szabályozni az égés intenzitását és az időtartamát. A hő nagy részét koncentráltan a tűz közepe felé adja le.

Juhász Ákos és Heim Tankréd

Megjelent a Kaliber Különszám 2017 Ősz (31.) magazinban.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás