Készletezési alapok I. A só.

Ma a só könnyen és olcsón vásárolható meg, azonban értékes erőforrás is. A só felesleges felhasználása káros lehet. Ugyanakkor létfontosságú az egészség megőrzéséhez, valamint számos további felhasználása van.

Egyik fő előnye a tartósítás, valamint örömteli ízt ad az egyébként unalmas ételekhez. Amellett, hogy sokféle felhasználási lehetőséget kínál, a só olcsón megvásárolható és minőségét szinte korlátlan ideig megőrzi.

Mennyi sót kell tárolnia?

Eltérő vélemények vannak arról, hogy valójában mennyi sót kell tárolnia. Lényeges,hogy elegendő mennyiségű só Álljon rendelkezésre, nem csak minden ember egyéni fogyasztására, hanem  hogy elegendő mennyiségű  legyen  a húsok pácolásához és további felhasználásokhoz, például tisztítószerekhez. Általános nézet, hogy éves szinten 4kg/ fő készletezés javasolt.

A só elengedhetetlen az emberi túléléshez. A sóban található nátrium döntő fontosságú a folyadék egyensúlyának fenntartásában.

A só nemcsak a test megfelelő működését teszi lehetővé, hanem számos gyógyászati ​​felhasználást is. Pl. csillapíthatja a torokfájást. Egyszerűen ½ teáskanál sót kell feloldani egy  pohár meleg vízben. Ez különösen hasznos kezelés torokfertőzések esetén, beleértve a mandulagyulladás csillapítását is.

Hasonlóképpen, hasmenésesetén is, használhatja a sót  ,a  kiszáradás elkerülésére. Fontos, hogy ez adható a gyerekeknek is. Ennek eredményeként gyorsabban gyógyulhat meg betegségéből.

Részleges hígítással antibakteriális sebkezelő készülhet, sebösszehúzó, szárító hatása miatt.

Élelmiszer-tartósítás

A só elengedhetetlen összetevője az élelmiszer-tartósítás folyamatának. A nedvesség felszívásával a só kiszárítja az ételt. Olyan környezetet teremt, ahol a veszélyes organizmusok, beleértve a baktériumokat és gombákat, nem képesek túlélni.

A só fajtái

  • Az étkezési sót általában bányásszák, és általában erősen feldolgozzák. Csomósodásgátló összetevőt is tartalmaz, hogy megakadályozza összetapadását. Bár általános kulináris célokra alkalmas, kerülje az étkezési só konzerválásra vagy pácolásra való használatát, mivel ez a folyadék zavarossá válik.
  • A tengeri só természetes és nem tartalmaz jódot. Azonban tartalmaz ásványi anyagokat, amelyek hozzájárulnak az étel ízének hozzáadásához, bár az élelmiszer elszíneződését okozhatja. A tiszta tengeri só korlátlan ideig tárolható, és kulináris célokra vagy ásványi anyag-kiegészítőként jó.
  • A jódozott só jó választás kulináris célokra és jód-kiegészítőként, mivel kálium-jodidot tartalmaz. A jódozott só ideális, ha nem kap elegendő jódot az ételtől. A jód nélkülözhetetlen az ember számára, és segít megelőzni a pajzsmirigy problémáit és a golyvát, valamint döntő fontosságú a folyadék egyensúlyának szabályozásában.
  • A pácoló só elengedhetetlen a sóoldat szempontjából. A pácoló só annyiban különbözik, hogy nem tartalmaz jódot, adalékanyagokat vagy csomósodásgátló összetevőket. Mint ilyen, ez nem okozza a folyadék sötétedését vagy zavarossá válását.
  • A tartósító sót a hús és a hal megőrzésére használják. Kihúzza a hús / hal nedvességét, és barátságtalan környezetet teremt a mikrobák számára. Nitritet is tartalmaz, amely megakadályozza a hús botulizmusát. Mivel hozzáadott tartósítószert tartalmaz, a tartósító só nem alkalmas kulináris célokra.
  • A kóser só nem egyszerűen só, amelyet egy rabbi megáldott. A kóser sóban található ropogós kristályok ideálisak a húsok tartósítására. Ezenkívül nagyon gyorsan feloldódik és egyenletesen ad ízeket az ételekhez.
  • A himalája rózsaszín só finomítatlan só, amely gazdag ásványi anyagokban. Az élelmiszer-áruház elengedhetetlen kiegészítője, és hasznos a gyógyulási folyamatban, sok ásványi anyagnak köszönhetően. Ez korlátlan ideig tárolható is.
  • A marhasó fontos az állatállomány számára. Sótömbként is megvásárolható, amelyet aztán felhasználhat a vadvilág vonzására.
  • Az Epsom só igazából nem ide tartozik, de mégis értékes adalék a kamrához. Az Epsom só valójában magnézium-szulfát. Fürdővízhez adva a fájdalmak enyhítésére használható. Belsőleg is bevehető magnézium-kiegészítőként vagy a székrekedés enyhítésére.

    A só további felhasználása

    A kulináris, gyógyászati ​​és élelmiszer-tartósítási célú felhasználáson kívül a só számos más célra is felhasználható, például fogkrém helyettesítésére.. Használható vadak vonzására vagy jég felolvasztására  is.

    Ha sót ad a mosás utáni végső öblítéséhez, a ruhák gyorsabban száradnak. A sót foltok eltávolítására is lehet használni, beleértve a vért vagy a bort, és a rozsdát is. Természetes tisztítószerként és csiszolóanyagként a só a vágódeszkák fertőtlenítésére és az öntöttvas serpenyők tisztítására is használható. Fontos, hogy a só felhasználható akár tűz oltására is.

 

Forrás: The prepper Journal

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás