3 lábú VS. PET palackos túlélő szűrő

3 lábú túlélő szűrő

Ez a szűrő szinte minden túléléssel foglalkozó könyvben be van mutatva, még akkor is ha baromság. Az elkészítési módja a következő: várjuk le ingujjunkat, kössünk, a kézfejünk felöli végére egy görcsöt, töltsük az így keletkezett zsákba törtfaszenet, majd pedig egy 3 fából összeállított állványra rögzítsük fel. És itt jön az érdekes rész, ha elkezdjük az így kialakított szűrőbe beleönteni a vizet, jól látszódik, hogy a ruha ujján mindenhol átszivárog. Pontosan e miatt csak korlátozottan alkalmas vízszűrésre, mert a szennyezett víz nem folyik át a nagy megkötő képességű faszénen, hanem a lehető legkisebb ellenállással a ruha szövetén keresztül kezd el szivárogni, majd pedig annak külső felületén lefolyik.
A módszer javítható több lépcső beépítésével, azaz egymás alá több ilyen szűrőt helyezünk, így a lecsöpögő „előszűrt” víz még 1-2 szűrési fázison átmegy.

PET palackos túlélő szűrő

Ez a szűrő a fentebb bemutatott 3 lábú szűrőnek a „modernizált” változata. Gyakorlatilag már mindenhol találkozhatunk eldobált PET palackokkal, illetve nagyon gyakran ilyen palackban viszünk magukkal túrázásaink során vizet. (Természetesen mi, a természetet szerető emberek lévén szemetünket hazavisszük.) Elkészítése szintén elég egyszerű, vágjuk le a palack talpát, illetve vagy fúrjunk lukat a kupakra (ha megvan) vagy egy ruhadarabbal, esetleg mull lappal, egy kötél segítségével zárjuk azt le. A palack nyakába tegyünk mull lapot vagy vattát, majd pedig rakjunk bele 4-5 cm vastag tört faszén réteget. Erre szintén rakjunk még egy mull lapot vagy vattát. Soha se tegyünk az ilyen szűrő felső rétegébe földet vagy homokot, kivéve akkor, ha azt előtte tűzön fertőtlenítettük. Hiszen ilyen esetben saját magunk szennyezzük be a szűrőnket, a földben vagy a homokban található baktériumokkal és vírusokkal. Amikor ezzel készen vagyunk, rögzítsük a szűrőnket egy állványon, majd pedig öntsük bele a szűrendő vizet. Az ingujjas szűrővel ellentétben itt, a PET palack falán nem tud átfolyni a víz, ezért végig folyik a faszénrétegeken. Természetesen ez után forraljuk fel a vizet és máris iható lesz, a mellék ízét, mint már fentebb említettem el tudjuk nyomni, ha teát vagy levest készítünk belőle.

Juhász Ákos és Heim Tankréd

Megjelent a Kaliber Különszám 2017 Tavasz (29.) számában.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás