Túlélés.hu

Készletezési alapok I. A só.

Ma a só könnyen és olcsón vásárolható meg, azonban értékes erőforrás is. A só felesleges felhasználása káros lehet. Ugyanakkor létfontosságú az egészség megőrzéséhez, valamint számos további felhasználása van.

Egyik fő előnye a tartósítás, valamint örömteli ízt ad az egyébként unalmas ételekhez. Amellett, hogy sokféle felhasználási lehetőséget kínál, a só olcsón megvásárolható és minőségét szinte korlátlan ideig megőrzi.

Mennyi sót kell tárolnia?

Eltérő vélemények vannak arról, hogy valójában mennyi sót kell tárolnia. Lényeges,hogy elegendő mennyiségű só Álljon rendelkezésre, nem csak minden ember egyéni fogyasztására, hanem  hogy elegendő mennyiségű  legyen  a húsok pácolásához és további felhasználásokhoz, például tisztítószerekhez. Általános nézet, hogy éves szinten 4kg/ fő készletezés javasolt.

A só elengedhetetlen az emberi túléléshez. A sóban található nátrium döntő fontosságú a folyadék egyensúlyának fenntartásában.

A só nemcsak a test megfelelő működését teszi lehetővé, hanem számos gyógyászati ​​felhasználást is. Pl. csillapíthatja a torokfájást. Egyszerűen ½ teáskanál sót kell feloldani egy  pohár meleg vízben. Ez különösen hasznos kezelés torokfertőzések esetén, beleértve a mandulagyulladás csillapítását is.

Hasonlóképpen, hasmenésesetén is, használhatja a sót  ,a  kiszáradás elkerülésére. Fontos, hogy ez adható a gyerekeknek is. Ennek eredményeként gyorsabban gyógyulhat meg betegségéből.

Részleges hígítással antibakteriális sebkezelő készülhet, sebösszehúzó, szárító hatása miatt.

Élelmiszer-tartósítás

A só elengedhetetlen összetevője az élelmiszer-tartósítás folyamatának. A nedvesség felszívásával a só kiszárítja az ételt. Olyan környezetet teremt, ahol a veszélyes organizmusok, beleértve a baktériumokat és gombákat, nem képesek túlélni.

A só fajtái

 

Forrás: The prepper Journal